Klæbu IL
flest mulig – lengst mulig

Retningslinjer for publisering av bilder og film av barn

8. mai 2016 23:38

SkjermbildeNorges idrettsforbund ønsker å sette søkelyset på hvilke regler som gjelder for publisering av bilder og film av våre medlemmer på nettsider, i sosiale medier og i andre publikasjoner. I dag skjer det dessverre mye tilfeldig bildedeling.

I den forbindelse har Idrettsforbundet laget noen enkle retningslinjer for å bevisstgjøre trenere, ledere, frivillige og foresatte av barn i idrettslag. Retningslinjene er utarbeidet på bakgrunn av de krav som stilles i personopplysningsloven og åndsverksloven.

Idrettsforbundets retningslinjer:

 • Før bilde eller film publiseres skal det være innhentet samtykke fra alle på bildet, og fra deres foresatte dersom barna er under 15 år.
 • Ved innhenting av samtykke til å publisere bilder og film bør samtykkeskjema brukes. Det er kun et aktivt samtykke som kan gi grunnlag for å publisere bilder og film.
 • Dersom et barn ikke ønsker at bilder eller film skal publiseres skal dette overstyre foreldrenes ønske om publisering.
 • Vær bevisst i hvilke situasjoner det tas bilder eller film. Ta aldri bilder av nakne barn og vær varsom med å ta bilder av lettkledde barn. Vis måtehold ved bruk av fullt navn.
 • Det skal alltid samtykkes særskilt for hvert enkelt bilde eller film som skal benyttes til medier.
 • Et samtykke kreves også ved publisering av bilder og film i lukkede grupper på nett, som for eksempel Facebook, eller andre nettsteder som er passordbeskyttet.
 • Dersom et samtykke trekkes tilbake må publiserte bilder og film slettes.Les mer om publisering av bilder og film av barn på Norges Idrettsforbunds nettsider.Loven stiller i utgangspunktet ingen krav om skriftliggjøring av samtykket, men Idrettsforbundet har laget et samtykkeerklæring-skjema som Klæbu IL anbefaler sine lag å bruke. Lastes ned fra ovennevnte link.

  Om samtykkeskjema ikke benyttes, skal hvert lag sørge for at de har innarbeidet rutiner som tilfredstiller Idrettsforbundets retningslinjer.

  Dette kan for eksempel gjøres slik at om noen ønsker å publisere bilder, fra en kamp eller konkurranse, skal dette og bilder godkjennes av foreldre/foresatte og barn før publisering.   
Badminton Fotball Håndball
Ski Orientering Funkis
Svømming

Hovedsponsor

Samarbeidspartnere

Støtt laget i ditt hjerte – bruk avtalene!